13 weken echo

Lees hier de informatie van het RIVM: https://www.pns.nl/13-wekenecho

De invoering van de 13 wekenecho (ook wel: het eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek) vindt plaats in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. U kunt alleen een 13 wekenecho laten maken als u meedoet aan de studie. Uw verloskundige of gynaecoloog kan u hier meer over vertellen. 

De 13 wekenecho is een screeningsonderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Wanneer een echoscopist een afwijking vermoedt, vindt verwijzing plaats naar de afdeling Prenatale Diagnostiek en Therapie van het Radboudumc in Nijmegen. Daar wordt de diagnose gesteld en eventueel verder beleid met u besproken.

Als u na uw gesprek met de verloskundige of gynaecoloog kiest voor een 13 wekenecho dan wordt u digitaal aangemeld. Na deze aanmelding kunt u bij ons een afspraak inplannen. De 13 wekenecho wordt gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen de 12+3 en 14+3 weken, maar bij voorkeur vóór 14 weken. Het duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de 13 wekenecho is 1 volwassen begeleider toegestaan, géén kinderen. Er mogen geen foto’s of video worden gemaakt. Na afloop krijgt u van ons een USB-stick mee met beelden van het onderzoek. Er zijn geen kosten verbonden aan dit onderzoek.